Ik rij blij fossielvrij: Dick Tolsma

Fossielvrij rijden is voor Freonen fan Fossylfrij Fryslân de normaalste zaak van de wereld. Wat zijn hun ervaringen? En welke tips hebben zij voor anderen? Je leest het in de rubriek Ik rij blij fossielvrij. Met vandaag: Dick Tolsma, eigenaar van Tolsum Energie Advies en Energielabel Nederland.

Hoe lang rij je al fossielvrij en op welke manier?

Sinds november 2020 ben ik de trotse eigenaar van een 100% elektrische Polestar 2. Als een van de eersten in Nederland en zeker in Fryslân. Je krijgt dan ook best veel bekijks of zelfs vragen over in welke auto ik rijd.

Waarom heb je de overstap gemaakt?

Ik werk nu negen jaar als zelfstandige in de duurzame energie-wereld. Ik help bedrijven en particulieren om hun vastgoed te verduurzamen. De laatste tijd krijg ik ook steeds vaker de vraag om bedrijven te helpen fossielvrij te worden. Dan moet je ook zelf stappen nemen. En met de aanschaf van de elektrische auto is mijn CO2-footprint ineens met 50%  gekrompen.

Welke voordelen ervaar je?

Persoonlijk word ik er heel erg blij van (vooral in het begin) wanneer ik 200 kilometer heb gereden zonder ook maar 1 druppel benzine. Daarnaast ervaar je meer rust in het rijden en de enorme trekkracht is verslavend. Zakelijk krijg ik goede reacties en word je als energie-adviseur ook serieuzer genomen wellicht. Het is in elk geval altijd een goed gespreksonderwerp. Daarnaast is elektrisch rijden een stuk goedkoper dan benzine of diesel. Ik rijd ongeveer 20000 kilometer per jaar. Met de huidige benzineprijs ben je dan zo’n €2500,- euro aan brandstofkosten kwijt. Nu kost mij dat €800,- euro. Het voordeel van geen wegenbelasting is nog niet eens meegerekend.

Welke tips heb je voor andere mensen die fossielvrij rijden overwegen?

Wees niet bang. Actieradiusvrees is verleden tijd. De huidige elektrische modellen rijden makkelijk 300 – 400 km en sommigen zelfs meer. Daarnaast zijn er overal genoeg mogelijkheden om (snel) bij te laden. Daar is echt wel een stap in gemaakt de laatste jaren. Een aantal jaar geleden reed ik eens een weekend in diverse elektrische modellen. Toen heb ik wel eens gedacht “kom ik wel thuis?”. Dat is nu wel anders.

Hoe kijk je naar de toekomst van mobiliteit en vervoer?

Fossielvrij is echt de toekomst. Als je ziet welke ontwikkelingen nu plaatsvinden in de mobiele sector, dan zie je dat alle grote merken vol inzetten op hybride/elektrisch. De infrastructuur wordt er nu ook op aangepast. Snellaadstations van bijvoorbeeld Fastned worden met een hoog tempo geplaatst en bijna elke parkeergarage heeft laadmogelijkheden. Voor zakelijk transport is nog wel een stap te maken, maar ook hier zijn ontwikkelingen met bijvoorbeeld blauwe diesel.

Waarom moeten mensen vandaag nog overstappen op fossielvrij vervoer?

Niemand moet, maar het is zeker aan te bevelen. Schoon, stil, goedkoop en je doet daadwerkelijk iets voor je eigen leefomgeving en het klimaat in het algemeen.