Ik rij blij fossielvrij: Jouke van Dieren

Steeds meer mensen in Fryslân rijden fossielvrij. Wat zijn hun ervaringen? En welke tips hebben zij voor anderen? Je leest het in de rubriek Ik rij blij fossielvrij. Met vandaag: Jouke van Dieren uit Workum.

Hoe lang rij je al fossielvrij en op welke manier?

In 2018 ben ik in het kader van de Elfwegentocht met mijn Landrover Defender op blauwe diesel (Neste MY Renewable Diesel) gaan rijden. Dit heb ik ongeveer een half jaar volgehouden. Toen ben ik ermee gestopt omdat het wel heel veel gedoe was, omdat blauwe diesel niet overal te verkrijgen is. 

Maar het bleef toch in mijn hoofd rondspoken. Dit jaar heb ik met een paar collega-ondernemers het initiatief genomen om zelf een dieseltank aan te schaffen, zodat we bij ons op het bedrijvenpark kunnen tanken.

Dus nu rijden we sinds juli met vier bedrijfsauto’s op blauwe diesel.

Waarom heb je de overstap gemaakt?

Ik ben op blauwe diesel gaan rijden omdat ik geloof dat het een goede manier is om de uitstoot van mijn auto te reduceren. Dit wil ik natuurlijk om mijn steentje bij te dragen aan het behoud van de wereld, maar voor mij is het belangrijker om met mijn Landrover te kunnen blijven rijden. De Landrover is mijn bedrijfsauto, maar ook mijn hobby-auto. Ik wil deze auto net zo lang blijven rijden totdat ik te oud ben om er in te klauteren!

Ik hoop dat ik met blauwe diesel en intelligent gebruik van de auto dit voor elkaar krijg. Natuurlijk ben ik ook afhankelijk van wat de politiek allemaal bedenkt in het kader van de klimaatdoelen.

Dat er vanuit de politiek geen aandacht is voor producten als blauwe diesel, begrijp ik niet. Het is fossielvrij en de hele infrastructuur voor de distributie ervan is al jaren aanwezig en ook hoef je je auto niet aan te passen.     

Welke voordelen ervaar je?

De voordelen zijn niet direct merkbaar maar ik denk dat die op lange termijn er wel zijn. Er zit in blauwe diesel bijvoorbeeld geen zwavel; in gewone diesel zit dit wel. Bij blauwe diesel stoot je auto dus ook geen zwavel uit.

Verder kan het zonder aanpassing aan je auto gebruikt worden. Ik hoef dus geen kosten te maken en nog beter: ik hoef niet een nieuwe auto te kopen; dat scheelt weer de CO2-uitstoot van het produceren van een nieuwe auto.

Ik ben ervan overtuigd dat het zo lang mogelijk doorrijden met je auto beter is voor het klimaat dan wanneer je om de paar jaar een nieuwe auto koopt.

Welke tips heb je voor andere mensen die fossielvrij rijden overwegen?

Gewoon doen. En niet met het idee dat je de wereld ermee gaat redden. maar meer het plezier ervan in zien en het goede gevoel dat je ervan krijgt. 

Hoe kijk je naar de toekomst van mobiliteit en vervoer?

Ik geloof niet dat we al het vervoer elektrisch kunnen gaan doen. Dat is technisch volgens mij niet haalbaar. Ik denk dat we moeten kijken naar wat we hebben en dat moeten verbeteren en er intelligent mee om moeten gaan. Dus we moeten stoppen met economisch groeien. We moeten gewoon minder energie gaan gebruiken 

Waarom moeten mensen vandaag nog overstappen op fossielvrij vervoer?

Ik weet niet of dat moet, maar als je de mogelijkheid hebt en je vindt het leuk, dan moet je het niet laten. 

Wat nog belangrijker is: om minder kilometers te maken en niet voor elk kleinigheidje de auto te pakken én om zoveel mogelijk dingen lokaal te doen. En dan kan je best wel eens een lange reis maken of iets dergelijks. Maar denk erover na en doe het bewust.