Kantoorgebouw van het Jaar 2022: It Swettehûs genomineerd

Tijdens de Architectenweb Awards 2022 in oktober van dit jaar wordt ook de bekroning voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. It Swettehûs is een van de vier genomineerden. Het pand in Leeuwarden werd ontworpen door architectencoöperatie GEAR, waarin onder meer Freonen Achterbosch Architecten en Zantman Architecten zitting hebben. Freon Bouwgroep Dijkstra Draisma was verantwoordelijk voor de realisatie van het pand.

Duurzaamheid

De jury beargumenteerde de nominatie van It Swettehûs onder meer met de focus op duurzaamheid van het ontwerp. “Hoewel het besloten lag in de eisen van de opdrachtgever, waardeert de jury de grote aandacht voor duurzaamheid in dit project – van gerecycled en recyclebaar materiaalgebruik, demontabiliteit en duurzame energiehuishouding tot de flexibele plattegronden”, aldus de jury.

Duurzaam Doen Lezing

Tijdens een Duurzaam Doen Lezing van Freon ROC Friese Poort eind juni gaf Bart Zantman nog een inkijkje in de totstandkoming van It Swettehûs. “Bij het ontwerpen van It Swettehûs kregen we meerdere opdrachten mee”, vertelde hij destijds. “Het pand diende een voorbeeldfunctie op circulair gebied te bekleden en een sterke relatie met de omgeving te hebben. Het doel was een energieke en gezonde werkomgeving te creëren, met ruimte om van de omgeving te genieten. Veertig procent van de gebruikte grondstoffen is circulair. Van de overige zestig procent is een gedeelte bovendien biobased. Het zelfvoorzienende gebouw is demontabel ontworpen zodat het, mocht de provincie dit in de toekomst willen, een andere functie kan krijgen.”

De architect benadrukte een belangrijk aspect van circulair bouwen. “Het bouwmateriaal bepaalt voor een groot gedeelte wat er mogelijk is. Daarom hebben we voor dit project een materialenscout ingehuurd, die verkende wat de provincie aan beschikbaar materiaal had. Wat bleek? Er waren veel Basralocus-meerpalen over, die niet alleen een nautisch karakter hebben, maar ook ijzersterk zijn en daarmee voor de constructie en binnen- en buitenzijde zijn ingezet.”