Sociale onderneming De Ferbining opent in duurzaam stationsgebouw Feanwâlden

Gooitzen Hager en Martina Tolsma openen op vrijdag 9 juli een koffie-lunchroom in het stationsgebouw van Feanwâlden. Dit pand – eigendom van de Nationale Spoorwegen – wordt sinds enkele maanden in opdracht van Freonen-gemeente Dantumadiel duurzaam gerenoveerd. Freon Bouwgroep Dijkstra Draisma begon dit voorjaar met de renovatie van het pand. Het stationsgebouw geldt binnenkort als thuishaven voor de sociale onderneming van Gooitzen en Martina, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle werkplek biedt.

‘Het stationspand stond al ruim 7 jaar leeg’, begint Gooitzen zijn verhaal. ‘Het gebouw maakt nu een duurzame transformatie door: het wordt van het gas afgehaald, beschikt inmiddels over een warmtepomp en bezit zonwerend, geluidsarm glas van 3 centimeter dikte. Ook zal de NS in de toekomst zonnepanelen op het dak laten plaatsen.’ Er zit echter nog een ander duurzaamheidsaspect aan het renovatieproject. Zo geldt het pand als testlocatie voor lisdodde, de bekende sigarenplant. Uit onderzoeken blijkt dat van deze plant goed isolatiemateriaal te maken is. ‘Dit is het eerste pand waarbij de lisdodde als vulling in de wand wordt geplaatst’, vervolgt Gooitzen. ‘Twee sensoren houden de komende drie jaar de ontwikkeling in de gaten. Hoe ontwikkelt de isolatiewaarde zich bijvoorbeeld? De wand zelf is – heel bijzonder – eveneens uit lisdodde vervaardigd.’

De Ferbining

Het pand bleek een ideale locatie voor de plannen van Gooitzen en zijn vriendin. ‘Zij is actief als leerkracht bij De Wingerd in Damwoude, een locatie voor speciaal onderwijs. Martina heeft al ruim 25 jaar affiniteit met die doelgroep en door haar passie heb ik er zelf ook een opleiding in gedaan. Inmiddels is het tijd om met deze mensen aan de slag te gaan in een eigen koffie-lunchroom, genaamd De Ferbining. Wij zijn maatschappelijk betrokken en bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om een fijne en belangrijke rol in een sociale onderneming te spelen’, aldus Gooitzen, die ook ingaat op het lokale karakter van De Ferbining. ‘We werken samen met (kleine) lokale ondernemers die producten leveren voor onze menu’s, zoals zuivel van boerenbedrijf Andringa, kaas van kaasboerderij Johannahoeve, geitenkaas van De Sweach, ijs van W’iis, vlees van Menno Hoekstra en honing van een imkervereniging. Ook maken we gebruik van de eigen moestuin voor groente, fruit en bloemen.’

Duurzaam en maatschappelijk betrokken

Ook op het gebied van duurzaam vervoer geeft de sociale onderneming het goede voorbeeld. Zo schaften Gooitzen en Martina onlangs een 100 % elektrische Opel Vivaro-e aan bij Erik Jager van Freon Autogroep Haaima. ‘We laden deze elektrische bedrijfswagen duurzaam op via zonnepanelen. Met dit vervoersmiddel halen we dagelijks de mensen op die bij ons actief zijn.’

De Ferbining gaat een brede maatschappelijke functie vervullen, niet alleen voor de mensen die er aan de slag gaan, maar ook voor het dorp en de omgeving. ‘We houden het echter kleinschalig’, legt Gooitzen uit. ‘Onze ruimte in het stationsgebouw biedt binnen plaats aan ruim 20 personen. Buiten komt een klein terras voor eenzelfde aantal. Dat is voor ons genoeg. Overdag zijn we open van 7.00 tot en met 17.00 uur; ’s avonds kunnen mensen bij ons ook verjaardagen vieren of presentaties geven. De Ferbining pakt zo een brede maatschappelijke rol op waar we met veel plezier naar uitkijken!’

Meer informatie over De Ferbining is te vinden op www.deferbining.frl
Neem bij vragen contact op met info@deferbining.frl

Tekst: Richard Tjalsma
Foto: Nanne Nicolai